Sunday, November 30, 2008

nä, du kanske inte skulle ha gjort det.

samtal med mor.

-det är en kvinna på jobbet som ska sälja sin micro billigt eftersom de har flera. Så jag sa att jag skulle köpa den. Det blir ju jättebra...den kan ju du ha i din lägenhet, du som inte har någon micro...du kan ju få den i julklapp. Men så bra, då har jag ju löst det klapproblemet....men...då skulle jag ju inte ha sagt nåt om det till dig...så. Nu får du glömma att du ska få en micro i julklapp.

I want it all and i want it now.


Jag säger som gynning. Ha en peaceful advent, älsklingar.

jag har läst...

Nick Tosches - "Skärseld - berättelsen om Jerry Lee Lewis"

"Jerry Lee Lewis dramatiska och förtärande liv är det mest sägenomspunna i rockhistorien. "Skärseld" (Hellfire) är en stormande och fängslande biografi som hyllades världen över när den gavs ut första gången 1982. I dag betraktas den som en amerikansk klassiker. Jerry Lee föddes i Louisiana, in i en släkt märkt av stort mod och ännu större galenskap. Under hela sitt liv har han slitits mellan pingströrelsens stränge gud och alkoholens, drogernas och rock'n'rollens djävul. Som fjortonåring framträdde han nätterna igenom på sjaskiga klubbar och vid tjugoett års ålder spelade han in "Whole Lotta Shakin' Goin' On", låten som gjorde honom till stjärna. Men karriären lades i ruiner, när det blev känt att han hade gift sig med sin trettonåriga syssling. Under de kommande tjugo åren skulle Jerry Lee - som vanligt okuvlig och vild - resa sig ur askan, den här gången som countrystjärna, för att sedan återigen förlora allt till sina egna, inre demoner."

Jisses, amalia, vilken bok. Tänk att ha en sådan levnadshistoria att Nick Tosches bestämmer sig för att skriva ner den. Tänker en del på boken "mannen utan öde", som jag upplevde blev allt starkare ju närmare slutet. Hur hela boken upplöstes med upplösning av allt sunt förnuft. På samma sätt snurrar Tosches beskrivning in i galenskapen tillsammans med Jerry Lee Lewis demoner. Har knappt lagt ner boken sedan första sidan, för en biografi är det ett bra betyg.

varför jag önskar min bror var en bloggare.

Resande regeringsmedlemmar borde vara bloggare. En bloggare vet vikten av regelbundenhet till gränsen av överambition. När resdagboken inte blivit uppdaterad på flera dagar börjar kallsvetten sprida sig i nacken.

I mina unga gymnasieår var vi ut på tågluffarrundan i Europa, nedresan gick med flygande fläng. Danmark, Berlin, tågstation i Prag och ner till Venedig. Efter någon dag med italiensk glass och spaning efter den italienske mannen kom vi oss för att slå ett litet telefonsamtal hem. Och möttes av röststyrka inte långt från en uppretad AIKklack. Hade inte alperna varit i vägen hade vi kunnat låtit bli att slösa pengarna på telefon och bara förlita oss på de nordliga vindarnas förmåga. Det är inte ett beteende som jag tycker resande ska ta efter. Ok, om jag gör det, jag vet ju ändå vad jag håller på med och största farozonen i bokhandlar är väl om man har för vana att gå under stegar. Att få August strindbergs samlade verk i huvudet kan göra ont på många sätt. Men lillebror har varit dum nog att nämna både bungyjump, dykcert och klippklättring i sina inlägg.

hur får man tag på en lillebror som geografiskt är placerad på andra sidan jordklotet?

jag har läst..

Claudia carroll: I never fancied him anyway

"Cassandra never set out to be a psychic, least of all a famous one, with her very own magazine column, plus a glamorous TV slot thrown in for good measure. Well, let's face it, it's not exactly a career choice you might make, now is it? But, whether she likes it or not, ever since she was a little girl, Cassandra's been able to see things, so vividly and clearly, it can be, well, a bit frightening. In fact, scrap that, it's terrifying. You see, the thing is ...she's never yet been wrong. Not once, ever. So here's the biggie: while she can make life and relationship predictions with 100 per cent accuracy for everyone around her, including her three best friends, Chantal, Jo and Marc, then why oh why does she get her own love life so disastrously wrong? And then there's the way her astonishing gift just seems to go clean out of the window any time there's a guy in the room that she fancies..."

En bok som uppfyller alla regler inom genren. Men ändå helt ok sällskap en sen lördagsnatt när man vill mota bort funderingarna. Hade jag fått önska, så kunde väl Claudia Carroll ändå försöka bryta sig loss något från reglerna. Det blir för slätstruket och korrekt, för att uppfylla chicklitmallen.

Saturday, November 29, 2008

Tillbaka till de young days.

Nu minns jag varför det var så himla tröttsamt att gå på vuxenfest när man var barn. För de barn som var bjudna fick helt enkelt fylla de långa tråkiga stunderna när vuxna bara åt eller pratade, med att springa runt. Runt, runt, runt. Och helst skrika för full hals av ren ysterhet.

Det är fantastiskt att barn inte är hesa mer ofta. Och att de aldrig får träningsvärk dagen efter.

30årskalaset fortsätter, men nu börjar det märkas att timman är sen. Mycket barnagråt.

Jag har läst...

Anette Kullenberg "Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet"

I OLM, Ordfronts litterära magasin, nämndes Annette Kullenbergs biografi om Marianne Höök, skribent och modeikon under 50-och 60talen. Men den lilla notisen sällade sig inte i leden med de positiva recensioner som har hörts under hösten. Äntligen fick jag ord för min uppfattning om boken.

Annika Hallman benämner biografin som årets besvikelse, Kullenbergs resultat är alltför rörigt och skvallrigt för att ge en komplett bild av både yrkesmänniskan och den privata Marianne Höök.

Den återkommande känslan jag hade under läsningen av Kullenbergs bok var att kvinnan har issues. Inte Marianne, utan Annette. För här ska alla gardiner rivas ner, tills du stirrar in i ett laestidianskt vardagsrum. Och då gardinerna in till det privata, dit Annette aldrig fick tillträde under sin vänskap med Marianne. Hon drar sig inte ens för att dra fram en misstänkt incest, helt under Annettes egna bevisföring. Lite väl "maggastart" som man skulle säga hemma.

När jag väl läst boken "vet" jag en massa om Mariannes karlatycke, pengaproblem, såriga familjerelationer osv. Det hela känns som ett mer djuplodat reportage i en tidningsblaska. Att kvinnan var en känd skribent och krönikör sätts i bakgrunden, vad som var hennes ämnen och hennes sätt att skriva. Det får jag nog läsa mig till i den tegeltjocka antologi med Hööks texter, som ges ut i veckan. Känns lite tudelat eftersom det även denna gång är Annette som har haft ett finger med i framställningen.

Lovely lördag.





hela hotellet är abonnerat för ett 30års kalas. Därför har jag pluggat in Anna ternheim i ipoden. Årets skiva månne, om man bara ska se till öppningsspåret. Dagen gav adventsbesök i norrköping, vädret var grått och dimmigt och alltför varmt. Men trängsel, små barnkörer och julmarknader gjorde att man ändå fick känslan för det. På arbetets museum hade de en rättvis julmarknad, intressant koncept som lyfte fram organisationer som arbetar för en bättre värld. Mitt på golvet stod en liten fiolorkester och förärade marknaden med finstämda julsånger. Med grym hjälp av alla små påpälsade barn i barnvagnar. För egen del blev jag alldeles snurrig av allt barnskrik och värmeslaget.

Butikerna i centrum var välbesökta men jag gjorde viktiga besök som Te&Kaffecompaniet, där man köper vitt te och lakritskola. I knäppingsborg hade man de obligatoriska matmarknaderna utomhus, för en norrlänning var det exotiskt att se grödorna samsas med julgranarna. Hade det varit hemma hade det ju inneburit att man köpte maten redan nerfrusen.

Nu ska jag mysa under filten med Ordfronts specialnummer om litteratur och en grym biografi om Jerry Lee Lewis. Jerry är väl ingen av mina idoler, men Nick Tosches bok är en riktigt grym musikbiografi.

Luddet, den köpta laktritskolan är grym, men den kommer inte i närheten av den hemkokta vi åt i ditt kök för många herrans år sen...

UPPDAT.
Vita påsen innehåller ett vitt te, "white Christmas". Smak av julkryddor, vanilj och lite grädde. Tokgott och väldigt behagligt. Vitt te ska behandlas ungefär som grönt te, vattnet ska inte kokas utan värmas till 80 grader. Sen ska teet stå och dra ganska länge, upp till 10 min, men främst efter tycke och smak.

Friday, November 28, 2008

vad jag skulle få i julklapp om jag finge bestämma..

jag har behov av en stor fin ullpläd. Man måste ha något gammalt att dra över sig.


Under filten kan man passa på att dricka te ur fina muminmuggar.


Och titta på mcdreamy och mcsteamy och en massa blod..


Sen kan man ju ha värsta ABBApartyt.


jag har inte sett matakuten. Vissa bilder av Bert i badet har gjort mig allergisk men Carolas idéer skulle jag gärna kolla upp.


Nigella Express. Expressfart in i köket.


årets endorfinkick. För alla som överlevde november.


Hördu Luddet, är du säker på att du inte ska ge din syster en julklapp iår? Hur perfekt är inte detta, Ugglas bloggbok? Fast det förstås, du står ju på god fot med karln så du har väl redan läget under kontroll?

på spåret lär mig allt jag behöver.

Först säger de att kiwibäret kom till nya zeeland, sen pratar de om frukten. Kan de bestämma sig? Frukt eller Bär?

Lustigt nog så benämner man dollarn på nya zeeland som kiwidollar..?...jag skulle vilja kalla det monopolpengar.

Kolla här bara.

den mest lustbetonade händelsen idag.

3. det är fredag.
2. det var baconlindad kyckling till lunch.
1. jag jobbade över för att diskutera excelproblem med en snusande karl.

Thursday, November 27, 2008

Påkommen.

HEJ KOMPIS!! Jag saknar dig.

hur sjutton hittade du mig då?

jag bara lånar lite.

Min argumentslista några inlägg bort satt visst myror i huvudet på min omgivning. Jag är ju känd som granitnunnan, möjligtvis dynamitnunnan de bra dagarna. När jag väl nämner ett visst intresse för det motsatta könet, ja det är det motsatta som gäller för min del, sätter en del kaffet i fel strupe. Jag har helt enkelt varit singel för länge. Och faktum är, jag trivs med det eller snarare något annat skrämmer mig. Jag har fullt sjå med att försöka få min tillvaro pusslad som den är. Men. Jag är fortfarande mänsklig när det kommer till behovet av uppmuntran och bekräftelse, ibland mer än andra. Jag är riktigt gåpåig om jag känner att jag får ett gensvar i mitt flörtande/gnabbande. Jag tycker det är riktigt roligt om jag känner det klickar på humorfrekvensen. Det inspirerar mig och kickar igång min kreativa munhuggarsida. Ibland så folk hukar. Så länge inga djupare känslor blir involverade. För det här med kärlek är det svåraste jag vet. Då backar jag. Därför tror jag mig mer säker med "upptagna" människor, ringmärkta. Är människan/karln inte upptagen då blir mitt beteende väldigt komplicerat, på gränsen till knäppt.

Den nämnda karln lever väldigt fridlyst vid min sida på jobbet nu, han kommer få göra det också. Jag lånar honom bara i mina tankar. Jag är inte kär, jag garvar bara så det gör ont när vi får sitta och munhuggas. Så länge han låter bli snusdosan, för när den åker fram gör min mage ett liten volt...det är då jag lever farligt.

nu är det slut på allvaret, nu återgår jag till min bok om en kvinna som är synsk och ser sin framtid med sin bästa kompis karl. Ni hör ju var jag får mina referensramar ifrån.

Wednesday, November 26, 2008

hello my darling.

Hos Läser&funderar kan man idag hitta denna fantastiskt lovande bild.


Det är min Viggo i den nya filmen the road, som bygger på cormac mcCarthys roman med samma titel. En fars vandring med sin son genom ett framtida USA, genom förstörd natur och andra faror.Nu ska jag verkligen läsa boken, och föreställa mig en skägglurvig Viggo precis in i minsta bokdetalj. Lovely.

Jag tänker inte säga ett ord om bristande kvalité.


Inge mer öl för dig, gubben.

Grym självdistans.


Made by china. Står det på gubben med papperskrona och ölburkar som armar. Gjord av mina kinesiska sambos på hotellet.

Tuesday, November 25, 2008

ynk

jag har pms. Och inte den vanliga graden av ilska och aggressioner. Nej, jag är alldeles förtvivlad. Jag bara gråter. Min fina vän och jag diskuterade det där en gång, under en svår period, att om det inte vände snart skulle tårkanalerna vara så vältränade att man skulle få väldigt höga kindknotor..bara lite felplacerade.

Idag gjorde jag en argumentslista över min livssituation. Efter det satt jag på toaletten och grät en stund.

Nackdelar med min situation:
jag arbetar 70 mil hemifrån
jag bor på ett pensionat
jag umgås inte med människor på min fritid
de människor som jag måste umgås med tycker jag inte om
de människor som jag måste umgås med tycker inte om mig
jag är intresserad av en karl med familj

Fördelar
jag har ett jobb och en lön

Och det är därför jag stannar.
Här pratar vi inte längre om problem att få ändan ur vagnen. Jag försöker bota mig själv ikväll genom en påse godis, en bok och en adventsljusstake från åhlens. Och Anna Ternheim på ipoden, "what have i done?".

tänk vad lite pms kan göra med en, när novembermånaden nästan är slut.

Monday, November 24, 2008

hur man än vänder sig så är guldbaken bortom hjälp.

vad ska en stackars norrlänning göra när man åker till söderns höjder och glömmer understället hemma? Man besöker fina åhlens och köper guldiga leggings och går omkring på hotellet med en underlig känsla av att vara Blondobella på rymmen.

Sen går man på jobbet och inser att det är något fel på värmpumpen som står och sprutar in varmluft rakt över skrivbordet. Plötsligt går man omkring med en underlig känsla av att vara blondobella med fel kläder för en gång skull.

när jag var yngre var macgyver min stora kärlek.

Nu är det nog med pulversoppa. Bara tanken ger mig kväljningar. Efter lite bloggläsande hamnade jag hos sisterfood. Lite tips senare och min matkorg såg lite roligare ut. Införskaffade buljongtärningar, ett paket couscous och en drös olika smakkombos till det: nötter, tonfisk, kikärter på burk och torkad frukt. Karvade ner lite buljong i muggen, hällde på couscous. På med kokat vatten. Det fick dra en stund, med lite torkade aprikoser och nötter. Det hela fick ätas med tesked men det var det lätt värt.

självaste macgyver skulle nog gå ner på knä. Förstås, efter att ha pluggat igen nyckelhålet med tuggummi.

Sunday, November 23, 2008

nu står det fast.

min granne äter godis. Det prasslar godispapper. Kan man knacka på och gnåla åt sig? Är det tillåtet om man redan har borstat tänder och klätt sig i sin finaste pyjamas?

Back to business.

Jag är i söder igen, till hotellets lugna vrå. Nu behöver jag nästan en veckas återhämtning efter det norrländska levernet. Nedresan var återigen ett kaos med en halvtimmes landningsförsök på Arlandas nya ishockeyrinkar, en halvtimme senare hade de visst börjat styra om trafiken till andra orter.

SEN var det dags för det jag fasat för hela veckan. Närkontakt med SJ igen. Jag hamnade bredvid en rödnäst med en viss tobaksodör. Efter fem minuter kom så det väntade beskedet: "tåget är överbokat, det kommer inte finnas platser att sitta på. Det är beklagligt, men inget att göra åt."

...jo, nog vet jag vad man skulle kunna göra, kära SJmaffia.

På arlanda inköpte jag en riktigt smarrig matlåda med matkornsallad med en massa olika bönor, ugnsbakad paprika, groddar och en härligt grön örtcreme. Stället hette typ Goosh, prova på!! Jag införskaffade även en liten burk fruktsallad, några bitar ananas, äpple, jordgubbar och melon. Grymgott. Och helt klart en annan dimension än den big mac jag käkade som middag igår. Dagens matlåda inhalerades under den 20 min långa tågfärd med arlanda express.

Dagens inköp på pocketshop:
"förbjuden frukt" av Sarah Addison Allen
"dumpa matthew" av jane fallon
Det spelar ingen roll hur många olika klassiker jag står och fingrar på, jag går därifrån med någon slags chicklit ändå. Jag måste ha snart ha fingermärkt vartenda ex av murakami som pocketshop har sålt den senaste månaden, men han har fortfarande inte fått följa med.

Nu ska jag fortsätta lyssna på min granne som läser tidningen inne på sitt rum..

Saturday, November 22, 2008

jag och mina idéer.

Igår var det fest.

Imorse var det inte fest. Faktum var att jag inte ens var bakfull, jag var fortfarande full. Fantastiskt att man ändra mening om nåt så radikalt över en natt. Idag, till exempel, tycker jag inte det är en strålande idé att snusa general och dricka whisky som shots. Inte alls.

Har även somnat i sängen, pussandes på kameraskärmen. Det var ett kort på min bror.

Var även fundersam om jag inte var ensam i lägenheten i natt. Eller har jag helt enkelt slängt kläder till höger och vänster av ren lycka att vara hemma igen? Och diskat hade jag gjort. Och städat efter kvällens förfest. Ett vuxenpoäng må jag väl få spara?

Sen fanns det inte ett enda matkorn till frukost imorse. Jag ville ha gröt och bröd. Jag handlade på statoil. Och kom hem med glasspapper (glassen åt jag på väg hem, i minusgrader), julmust och 2 liter apelsinjuice. 2 liter. Och jag som inte ens gillar apelsinjuice till frukost.

Thursday, November 20, 2008

En enkät, jippi!

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Värsta? som i dålig? Då kan jag inte säga någon på rak arm, läser inte ut dåliga böcker. Och om jag gör det så raderar jag dem ur minnet. Värsta som hemsk? Senaste var john ajvides böcker som gjorde mig alldeles kallsvettig.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Min första stora läsupplevelse var borta med vinden av margaret mitchell, vid 11års ålder. Vad jag nu förstod av den boken då.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Säger John Ajvide igen. Människohamn, fy sjutton.

4. Vad använder du som bokmärke?
En riktigt skämmeserkännande kommer här, frågan är om jag någonsin skulle erkänna det om ni frågade mig igen, jag viker hundöron i bibbloböcker. Är så ego att jag är rädd att glömma mina bokmärken i böckerna annars. I mina egna brukar jag antingen använda hjärtegem från ordning&reda eller bokmärke från pocketshop. Något som man verkligen kan trycka in i boken så de inte ramlar ur.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Gärna till helgfrukost. På busshållplatsen, på bussen eller andra färdmedel. I väntan. Vid matbordet. Framför tvn. I badkaret. När jag har lagt mig. När jag inte kan somna.

6. Vad var den första bok du läste?
Skulle tro det var Asterixalbum. Pappas favorit.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Pocket. Billigt och lättburet.

8. Vilken bok läser du nu?
Två – Köp inte den här boken! mitt år med köpstopp av Ann-Christin Gramming och Annette Kullenbergs biografi om Marianne Höök.

9. Och vilken sida är du på?
Annettes bok sid 250, Ann-Christins bok sid 89.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Kokböckerna klottrar jag i. Som en ren minnesgrej, vad jag hade i mer eller mindre, ev gradskillnader osv De brukar även få vissa oplanerade bomärken, som på sätt och vis är väl hela grejen med kokböcker. Brukar jag trösta mig med. Andra böcker är jag mer sparsam med. Om jag inte blir redigt uppretad. Som med Davinci-koden. Sen gav jag bort boken till min far, som frågade efter ett tag om han fått ett rec-ex..

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
jodå, nog är man ytlig även inom detta område.

12. Sidantalet, då?
En tjockare bok blir endast läst på hemmaplan. Kånkas inte runt på samma sätt som andra böcker. Blir oftast bortprioriterad.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Bara i kokböcker..;) Där är det alltid bra att veta slutet. Jag måste känna att författaren tar efterrätter på lika stort allvar som jag..;)

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
kokböcker...förstås. Och ja, jag läser sådana från pärm till pärm. annars brukar mina omläsningar alltid sluta i haveri, på ett eller annat sätt.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Felläsningar i recept kan orsaka problem. Tunga kassar från bibliotek kan ge ömmande armar och rygg. Har även haft närkontakt med möbler när man är ute och vandringsläser. Något allvarligare än så kan jag inte komma på.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Kör utfasningsmetod. Först hamnar böckerna i de lägre hyllplanen, sen om de fortfarande inte väcker intresse kan de hamna i raderna innanför. Sen blir det kassar i garderoben.. Sen kan det bli långtidsförvaring på annan ort eller så blir det nästa kupan. Eventuellt prackar jag på någon stackare. Men detta gäller böcker som inte jag gillar/kommer att läsa. Andra håller jag kärt fast vid. Men de kan bo hos faddrar eller morföräldrar.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
ja..

18. Just det, läser du i badrummet?
jovisst. Vad ska man annars göra när man badar?

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Har flera anteckningsböcker med lästa titlar från olika år, en viss lätt statistik följs även. Men de innehåller inga recensioner av nåt slag. Möjligtvis en liten krumelur om boken var en pärla. Jag trodde det här skulle bli en bokblogg men det har ju verkligen inte utvecklat sig så, på grund av olika karaktärsdanande problem. Har långa önskelistor på både Bokus och Adlibris, flera år gamla. De rensas emellanåt. Sen körs det välbeprövade lappsystemet med önskade böcker. Och mobilbilder från bokaffärer, om jag inte blir alltför uttittad.

Ta det här gärna som en utmaning..:)

När man väl planerar.


Man skulle kunna gissa att jag inte bryr mig om att det är snöstorm ute. Och det är väl nästan sant. Så går det om man planerar festkläder i augusti.



förresten, jag har märkt att man kan ta extra betalt av filmutgåvor med mycket extramaterial. Därför kan man i bakgrunden skymta ett vanligt svenssonbadrum. Se det som bonusmaterial. Och vet att jag kommer ta hutlöst betalt för den råa levnadskildring.

Wednesday, November 19, 2008

kreativa diskussioner.

Störtskön ung dam på 4 år satt i frisörstolen bredvid mig.

(frisör) - så..ska du vara lucia i år?
(tjej, med rågblond kalufs) - näää...jag har redan varit det, jag var lucia förra året. I år vill jag vara stjärngosse.

Såklart, tyckte man det första var tråkigt så kan man ju pröva annat.

Själv var jag inte lika spirituell när jag skulle föra diskussion med frisören.

(frisör) - har du barn?
(jag) - nä..alltså, jag jobbar på **nics.

Det som inte hördes här men som jag tänkte var ett radikalt byte av samtalsämne. Istället blev det en förklaring på min barnlöshet. Kreativt men förvirrande.

Mitt ilandsproblem för dagen.


Vem sjutton är det som värmer sig vid muminpappans eld på nya muminmuggen? Får de bara hitta på nya figurer sådär huxflux?

Monday, November 17, 2008

ständigt dessa hjälpmedel. Eller stjälpmedel.

-syrran, det är aldrig så att du tagit hjälp av översättningsprogram på internet? Eller har jag missuppfattat Barack Obamas politik?

"Som tack för att Iran flyttat alla amerikanska hantverksmän till Afghanistan ska de få en lös hand."



Det var längesen som engelska läxan var ett sådant glädjeämne.

Det är bara Don Carleonehakan som saknas.

Idag besökte jag mitt gamla jobb. De få som var kvar där då, förstås. Mycket omtumlande känsla. Krama på gamla chefer, snacka skit, dricka selectakaffe ur min gamla mugg (fortfarande odiskad...) och nysa så de ekade i de stora, tomma hallarna. Sedn skyndade jag vidare, på väg hem insåg jag att jag glömt att hälsa på min gamla vapendragare, ett skämmessamtal senare stod det fast att jag måste upp dit igen innan veckan är slut. Det första jag såg när jag gick genom dörrarna på jobbet var förresten ett gäng från södern, så jag tågade fram och slog bestämt fast att jag aldrig kom undan dom, de var väl av samma mening. Men de lovade att ta med lite snö tillbaka. Så något gott.

Nu ska jag fortsätta gapskratta åt min brors internationella körkort. Han ser ut att vara vipmedlem i den ryska maffian, alternativt norrlandsmaffian. Hur ska han någonsin få hyra en bil?

Saturday, November 15, 2008

Idag är det bra.


Ute snöar det. Jag har en hög böcker att bläddra i. Jag har en kopp te och snart ska det badas. Gårdagen är glömd. Sj förlåten.


10 min senare.
Alltså, jag har egentligen bara något steg till badkaret men jag kan inte slita mig från köksfönstret. Det var det här jag saknade i söder. Snön. Jag är alldeles mållös. Jag kan inte bestämma mig om jag ska kasta mig ut och göra en snöängel eller en påve. Skulle det nu slå till och bli 35 grader kallt, då är det frågan om att jag skulle ställa mig på balkongen och joddla.

Friday, November 14, 2008

Snabb rapport.

Gert,

jag är försenad. det bästa du gör är att masa dig från flygplatsen. Jag uppskattar tanken men just nu är jag så mordiskt förbannad att jag inte kan lova din säkerhet. Det enda som är positivt är att jag har passerat mälaren, befinner mig äntligen på arlanda. Sist jag gick i skolan låg det ovanför stockholm. Om de nu inte har vänt på kartan sen jag lämnade skolan. Allt ovanför stockholm ser jag som norrland nu.

SJ, er ska jag ta hand om på måndag. Har ni riktig otur sammanfaller det med min PMS.

Inte för att jag önskar det.


Men skulle jag bli av med någon väska så är den högra den minsta förlusten. Bara tvätt. Jag är på väg hem. Äntligen. Det är nästan så jag förväntar mig att gert möter mig på flygplatsen. I rosa träningsoverall.

Thursday, November 13, 2008

Folk kan ha problem med hundhår i smörbyttor, Är man singel och desperat kan man ju handla på ica i *åker. Kanske Börje med ryan har handlat samma da

En kille på jobbet försökte förklara graden av bondhåla som han bor i jämfört med denna metropol, varför måste alla göra det så fort man berättar att man är norrlänning? "om du besöker icabutiken vid sommartid, så är ungefär 90 procent av karlarna utan tröja. De far och handlar i bar överkropp!" Jag har fortfarande inte förstått problematiken i det. Besökte icabutiken här i stan på väg hem, bara för att stämma av vad som exakt räknas till sommartid. Inte så många vinterjackor men mycket tröjor. fortfarande höst, då.

Idag fick jag vänta fram till kl 17.52. Efter ungefär 90 minuters datasystemsdiskussion* kom så snusdosan fram. Värt varenda sekund. Det enda jag inte gillar är att han envisas med att avsluta mina meningar. Det ligger i den norrländska mentaliteten att prata långsamt, men man kan ju börja undra om jag kommer från Kalix.

Nu ska här packas. Imorgon bär det av till de norrländska skogarna, jag ska omprogrammeras, rebootas. Snusdosan kommer inte längre ses som ett fridlyst exemplar, snusdoften kommer nu ligga mer som ett dis över gatorna och jag kommer få tala till punkt. Ett och annat bad med mina nya kokböcker kommer även ske. Kanske även ett bad med mina nya jeans.

uppdat

*ja alltså, diskussion och diskussion. musarm brukar vara en känd kontorsåkomma. Kramp i leendemuskler och halsmuskler efter att ha nickat på givna markörer (helt efter tycke och smak) kan vara nog så farligt.

Wednesday, November 12, 2008

saker jag funderar på om de går att köra i vattenkokare.

*glögg
*kelda soppor
*billys panpizza
*frysta kanelbullar
*fryst fiskfilé
*potatis
*rispåsar...de där de gör reklam för på tv, ni vet


har ni några förslag?

That's what I do.

Mitt jobb.

Excel till 74 procent, flörta med karlar 150 procent (jag är humanist inte matematiker). Jag är inte så orolig över hur de ska uppfatta mina kommentarer eftersom jag är så pinsamt dålig på flörta, det skulle väl vara om de misstog det för en förolämpning då.

Detta med anledning av förra inlägget och de telefonsamtal som det har inneburit.

"men har du glömt bort att snusa idag, skogshuggarn?" sa jag, när han rullade över stolen till mitt bord. Efter att ha försäkrat mig om att han inte var min chef. Han kommer aldrig hinna undan när jag kastar ut lassot.

Braskande avslöjanden i inlägg nr 500. Please stick around for the next 500. They may be better, funnier and even smart...

Tuesday, November 11, 2008

han skulle kanske behöva vara skogshuggare än då? Man är ju från norrland.

Att bo på hotell ska ju vara en flykt från vardagen, ren lyxtillvaro skulle man väl kunna säga. Det intalade jag mig själv när jag, efter en lång dag, åt upp den sista decilitern av filpaketet med musli och sedan åt mina knäckemackor med creamcheese över papperskorgen. Som sällskap brukar jag kolla in mina favoritbloggar. Förstå mitt dammmoln av torr knäcke som pustades ut ur min mun när mitt modem sakta men säkert rullade fram bokomatens senaste inlägg. En häftig inandning och dammet lade sig som klister i halsen.

På jobbet har jag idag fortsatt min "var-snäll-med-världen-kampanj". Hittills många pluspoäng, och några avdrag. Jag förstår att jag får minus för att jag poängterade en arbetskollegas oförmåga att tugga tuggummi och läsa mail samtidigt. För att sekunden sedan fråga om hjälp att finna ett borttappat kolli på 115 kilo. Att jag sen får stå balanserande på flera kollin ute i kallkulverten ser jag som bot. Sen kanske jag kan kompensera det med att jag inte gungade över min stol i ryggen på den karl som tog sin lunchefterrätt i form av en snus. Det hade liksom blivit en form av katapulthångel. Tidigare nämnda kollega med snusdosa har slutat snusa i närheten av mig. Antingen läser han denna blogg eller så har min desperata uppsyn varit en hint nog. Jag vet inte vilket av alternativen jag skulle föredra.

I det första eller andra avsnittet av "new adventures of old Christine" så bearbetar christine det mycket oväntade beskedet att hennes exman skaffat en ny, yngre christine med att snabbt ljuga ihop att hon faktiskt också träffat någon ny. som beskrivning av den nya karln får hon fram att han har mörkt hår och är skogshuggare. Varje gång jag ser denna sekvens viker jag mig dubbelt av gapskratt. En klockren tolkning av människans oförmåga att finna sig i oväntade situationer.
"-Nej, jag kan faktiskt inte ge dig mitt privata hemnummer så du kan ringa med dina excelproblem under mina fem futtigt ihopskrapade semesterdagar.....(säg att det skulle kosta dem alltför mycket..)...det är så dålig mottagning där jag bor..."

Tror ni min arbetskollega köpte det? "där jag bor.." mitt i centrala norrlandsmetropolen?! Fast skulle snusdosan få uppdrag att ringa skulle jag svara, anytime. Han skulle inte ens behöva betala.

Min egna skogshuggare med mörkt hår, här nere på slätten.

UPPDAT. Och förklaring.
ja alltså. det där med mailet och tuggummit. Det var ju som mitt sätt att flörta med karln. Han är ju så förbannat charmig och söt. Jag...eh, är inte precis berömd för att bemästra flörtandets konst.

Sunday, November 9, 2008

Now we're talking, baby!

JASPER FFORDE:THE FOURTH BEAR Skickad
CARROLL, CLAUDIA:I NEVER FANCIED HIM ANY Skickad
EHDIN, SANNA:SANNAS MATBOK : FÖR DEN SJÄ Skickad
SÖDERBERG, MAJA:MAJAS KLIMATMAT Skickad
ARKÅSEN, HENRIK:EKOLOGISKA SMAKER : ÄKTA Skickad

Adlibris!!

Vilken lycka, två paket att hämta ut på lördag!

undrar om samma nacksving fungerar när man ska hämta hem ungarna från byn?

När jag var i tonåren var det kutym att man fredagskvällar skulle stå och huttra i gäng på byn. Det var som obligatoriskt att man hängde vid någon fotbollsplan eller på skolgården. Det var mörkt, förutom någon slags gatubelysning i fjärran, killarna hade moppar och de äldre killarna raggarbilar som endast få utvalda fick värma sig i. Och man höll på att hacka sönder tänderna, men ändå stod man där och hängde i väntan på att något skulle hända eller att, i de flesta fall, något span skulle dyka upp. Det klassiska norrlandsbyscenariot.Med åren blev man förståndig. Eller bara bekväm. Fredagsmyset blev mer värmebetonat. Och de iskalla skolgårdsbänkarna byttes ut mot soffan. Eller någon gång emellanåt ett barhäng. Man fick komma in från kylan helt enkelt.

Detta funderade jag på i fredagsnatt. När en blivande präst och en blivande bibliotekarie låg bokstavligt talat i den frysta leran vid det oupplysta skjulet, vid fotbollsplan och det gamla bruket. Lockandes och pockandes, ropandes och hackandes tänder försökte vi få med surtanten som stationerat sig under skjulet. Surtanten i en ålder, som inte ens alla sammanslagna gamlingar prästen och bibliotekarien vårdat skulle uppnå, var väldigt kelig. Men inte så pigg på att bli varken lyft eller hemburen. Precis som gamlingarna på hemmet var väl inte slutledningsförmågan den bästa. "Det är kallt och mörkt, jag är hungrig, dessa galningar står och skriker på mig, jag fortsätter sitta här helt enkelt."

Kreativiteten hos prästen och bibliotekarien nådde inga gränser. Slutligen hade vi förutom kvällsmaten även burit ut möbler som surtanten borde ha något förhållande till (filt och vardagsrumsbord). Nu i efterhand kan man ju förstå surtants skepticism till att krypa in i vardagsrumsbordet, mitt ute i den mörka natten. Antagligen hårt drillad att inte följa med främmande människor. Slutligen fick bibliotekarien, iförd tjocka vantar, ett snabbt grepp på surtant och med bestämda steg närmade vi oss mål. Efter följde prästen, i panik springandes med vardagsrumsbord, mat och nycklar.

The queen of the drama

Thursday, November 6, 2008

Bert har fingertoppskänsla för trender.


När han så skulle skriva sin kokbok så skulle han ju självklart ha med bilder på sig själv. För det har ju nigella.

paket 1 på väg.

"Bästa kund

Vi har idag skickat följande varor med Schenker Privpak:

* 1 st Min äppelbok (9789100115296)
* 1 st Accidentally Dead (9780425221594)
* 1 st Succubus in the City (9780345495068)
* 1 st Se mig : om självkänsla och jakten på bekräfte... (9789155254094)
* 1 st Jag var självlockig, moderlös, gripande och et... (9789173893381)
* 1 st Alla dessa härliga grytor (9789153429432)
...."

Tack Bokus!!

Adlibris fortsätter behandla min beställning. Och här fortsätter jag kämpa med Marian Keyes. Jag hade ett svagt minne av att jag inte var så förtjust i hennes debut "vattenmelonen". Det har fortfarande inte ändrats, till min förvåning. Jag som har svalt hennes ord som gröt om morgonen, blir så tokig på den pladdrande berättarrösten så jag måste hålla för öronen när jag läser boken. vilket påminner mig om det klassiska avsnittet med Mr Bean där han förtvivlat försöker få läsro genom att stoppa fingrarna i öronen och bläddra blad med hjälp av armbågarna.

Jag vet att det är mycket glöggtjat nu men senaste ryktet säger: det kan vara sista året man kan köpa blossas årgångsglögg. Eftersom produktionen ska lägga ner. Betyder det att även blossa drabbats av finanskrisen? Går det verkligen att se en kris i glöggförsäljning?? Och varför skulle de lägga ner ett vinnande koncept? Det är ju helt galet. Det kan väl inte sitta i bristande smakkombinationer? Då kan de väl bara utlysa en (blogg)tävling. jag har ju redan ett förslag (snus). Kan säkert komma på något mer också. Har ni nåt vinnande förslag som kan rädda kvar blossa nåt år till?
Nu är frågan, ska man slå till på alla inköpta flaskor eller ska man snålhålla på dom?

Wednesday, November 5, 2008

En ren gissning, men jag är inte helt säker.


I grannhuset gillar man kristallkronor. Och man smyger aldrig ut i köket för ett glas vatten mitt i natten. Hedersord: det hänger till och med en mitt i dörren in till köket.

Läser tomten sms?

Sms 2008-11-05 07.53
"skit, glömde att föra över pengar igår. Sätter larm att göra det så fort jag kommer hem. Förlåt."

sms 2008-11-05 07.56
"jag drack upp all glögg så det är lugnt, det jämnar ut sig.."

Sms 2008-11-05 07.58
då säger jag så här: är du bakis och magsjuk av den obligatoriska pepparkaksförtäringen så får du faktiskt skylla dig själv.."


Den här veckan börjar ta rekord i att vara en skitvecka. Mången sådan har jag överlevt. Varför just en sketen sådan i början av november ska bli mitt fall övergår mitt förstånd. Om jag säger så här: till och med Marian Keyes retar gallfeber på mig. Då vet ni hur illa det är.

Tuesday, November 4, 2008

Glöggfesten är säkrad.

Sms 2008-11-03 19.17
"Käre bror, har missat världens grej idag. Klantigt av mig!! Kan du gå på systemet och köpa två flaskor av årets blossa glögg. Flaskan är typ blå..jag tror det ska vara blåbär i..:) Kan du det imorgon?"

Sms 2008-11-03 19.19
"aha okej..blå blossa glögg?"

Sms 2008-11-03 19.20
"Precis den heter blossa 08 :)"

Sms 2008-11-04 05.52
"förresten köp tre flaskor. :) jag för över pengar ikväll om det är ok. Lova att du hänger på låset idag."

Sms 2008-11-04 10.24
"måste jag hänga på låset tror du?.."

Sms 2008-11-04 10.25
"javisst!!"

Sms 2008-11-04 14.34
"Jag fick tag i tre flaskor. De 3 sista. Var riktig huggsexa där...Vad är det med sprit och galningar?"

Sms 2008-11-04 14.35
"Ja du är bäst iaf!! Sen är det ju glögg. Det som är trevligt med julen!"

Sms 2008-11-04 14.40
"Ja faktiskt. Det var många galna människor där, ingen skam i kroppen för vad kö betyder..."

Sms 2008-11-04 16.23
"Snygg flaska..."

Och det är det sista smset som gör mig lite nervös. Glöggfesten är för tillfället säkrad. Men frågan är om jag får vara med.

För egen del skulle jag kunna föreslå att något år doftsätta med nyöppnad snusburk. Fortsätter min fine arbetskollega att öppna snusdosan i tid och otid, i närheten av mig, så kommer jag snart hångla upp honom mot en vägg. Vad är väl lite manlig svettlukt och testosteron mot en nyöppnad burk snus.

Monday, November 3, 2008

Visst är det som lite filosofiskt?


Är sidan tom? Vem bestämmer det? Tom på vad?

Hur tänkte de då?


Det här är mitt lilla bonusrum på hotellet. Där står kylskåpet. Och där är en klädhängare.

Dörren stängdes igen och Snusmumriken steg in i sin skog med hundra mil av tystnad framför sig.

har en oro i kroppen och tanken slog mig nu, det är ju november. Jag har missat den årliga omläsningen av "sent i november" av Tove Jansson. Jag måste genast se till att världsordningen kommer till sig.

Det kan vara förklaringen till att jag MISSADE dagens premiär av Blossa 08!! Jag har redan två glöggpartyn inbokade och på dessa ska det inte vara någon mesglögg som förtäres. Förra glöggpartyt som jag stod för hade min vän glasögon som KarlBertil och höll på att stupa i kastrullen av alkoholångorna. Det hjälptes inte av att glöggen förtärdes i min svägerskas efterrättsskålar. Två glas glögg var och flaskan var tom. Så jag har ju min plikt att uppfylla. Och det kan ju inte ske med vanlig icaglögg. Jag har redan satt min bror att införskaffa flaskor imorgon.

Jag kunde kanske ha satt min bror till att införskaffa månadens exemplar av tidningen café också. Men nej då. Där stod jag i konsumkön med en chokladbit och det senaste numret av "den moderne mannens bäste vän" med en åmande blondin på framsidan. Jag kände att jag kanske borde förklarat mig för den äldre herren i kassan, att "det är för påköpetfilmens skull". Nu såg det hellre ut som jag var på väg till dagens höjdpunkt. Jag, en chokladbit och en åmande blondin. Jag måste komma ihåg att gömma undan tidningen för hotellstädet. Mental notering: bara inte under sängkudden.

På bibblan lånades idag: två böcker av Marian Keyes. Jag har ett stort behov av att få läsa någon slags romantisk/lycklig/varm historia där jag vet slutet är någorlunda lyckligt. Jag måste få fylla romantik-kvoten. På nåt plan måste jag bli påmind om att folk faktiskt kan träffas och förstå varandra och tycka om varandra. Och kärleksutvecklingen får inte ens vara för komplicerad. Jag kanske helt enkelt ska låna några böcker om pettson och findus eller mamma mu och kråkan.

På jobbet försöker chefen sätta mig i jobb. Idag ville han skriva in mig på en tre dagars lödskola. Jag var intresserad tills jag såg det studiematerialet som var obligatoriskt. Första kapitlet bestod av en sida där en mening stod mitt på sidan "denna sida har medvetet lämnats tom." Hela andra kapitlet var innehållsförteckning. Jag fastnade redan i kapitel 1. Varför?? ville jag veta??? Och eftersom jag visste att det teoretiska provet krävde total inlärning av kapitel 1-3 så anade jag att kapitel 1 var en kuggis..men hur?? Denna fundering satte stopp på all utvecklad pluggning. Sen så förklarade chefen även att han inte kunde lova att jag fick färglägga bilderna med mina färgkritor. Inte ens diplomet som jag skulle få efter genomförd kurs, det kunde vara så illa att det var REDAN färglagt. Jises, tänk all vardagsglädje ska de ta ifrån en.

Sunday, November 2, 2008

tjolahopp.

det kan hända att jag just beställt böcker från både bokus och adlibris. Bara så där.

har just kommit på vad man göra på trista hotellkvällar.

detta unikum av originalitet.

På gymnasiet skulle vi ha boktipslektion en dag. Man skulle få ta med sig en bok och tipsa om den, prata sig varm helt enkelt. Minns inte alls vad jag tog med mig för bok, säkert någon som inte skulle säga alltför mycket om min ganska nördiga smak. I alla fall hade en av mina kära klasskamrater med sig en bok av Danielle Steel. Som den boksnobb jag ville utgöra mig för att vara så kom jag att kommentera hennes val och tyckte kanske ett och annat om Steels författarskap. inte så många ord om att jag själv läst hennes böcker frekvent bara några år tidigare. Det blev inte så populärt hos min lärare. Smaken är som baken ville väl hon framföra, dessutom var jag väl nog så fräck att racka ner på någon annans smak.

några år senare blev jag arbetskamrat med kvinnans svägerska. Har försökt nervöst tyda några som helst antydningar om att min gamla lärare fortfarande svär över den boksnobb som en gång i tiden gick i hennes klass.

Nu kan det ju hända att världen kanske inte cirkulerar kring mig. Men helt säker är jag inte.

Nåväl, efter denna prolog. Danielle Steel är nu allt högaktuell då som nu. Nu har hon även börjat blogga. där får man reda på allt möjligt originellt om henne, om hennes barn och deras gemensamma humor. Jag väntar med inte så lite spänning på karaktärsbeskrivningarna:

"hon var modellhög med smal midja, långt kopparbrunt hår med stora lockar, hennes gröna kattögon gjorde honom alldeles matt i knäna. De knän som satt på de muskulösa benen med lagom stora fötter och vackert skapade tår. Hans stora blå ögon satt djupt mejslade i hans vackra ansikte med nordiska drag...."

you get the picture, hoppas jag. För det är ytan som är det viktigaste.

Saturday, November 1, 2008

gör man så här får man avslag på ansökan om fler dygnstimmar..

en mycket behaglig dag. Jag tog en välförtjänt sovmorgon, åt en stillsam frukost och kollade bloggar på morgonkvisten. Lyssnade även på P3 populär från i onsdags när Lisa, bokbloggaren på expressen gav litteraturhjälp till rådsökande. Jag måste lyssna på radion via datorn eftersom min kära, kära mobil endast får in de finska kanalerna här i katrineholm..de är fler än ni tror. Sen tog jag en behövlig promenad i solskenet, kan inte minnas senast jag såg solljuset så direkt. tog även med mig en bok för att kunna ta ren njutningskaffe i centrum, men det var som svårt eftersom det ändå var allhelgona, man stänger tidigt då!! Köpte med mig fil och flingor hem. Åt. Lade mig på sängen för att kolla tecknande flintstones från 50talet. Somnade. Vaknade nästintill 4 timmar senare...

Är alldeles groggy nu och vet egentligen inte vad jag ska hitta på. Har i min förvirring svept en kopp kaffe också. Jag lägger mig och läser.

vart kunde jag ansöka om fler timmar på dygnet?

What Kind of Reader Are You?
Your Result: Obsessive-Compulsive Bookworm
 

You're probably in the final stages of a Ph.D. or otherwise finding a way to make your living out of reading. You are one of the literati. Other people's grammatical mistakes make you insane.

Dedicated Reader
 
Literate Good Citizen
 
Book Snob
 
Fad Reader
 
Non-Reader
 
What Kind of Reader Are You?
Quiz Created on GoToQuiz