Thursday, November 12, 2009

Galenskap är också en bokstavskombination. Det är även genetiskt.

Min mormor är en tvärhand hög kvinna i sina 83 år. Blyg, timid, hardcorestickande tant som låter all frustration gå ut över tunnbrödsdegen. Alltid njutit av hemmets lugna vrå och trivs bäst när hon kurar under en filt och läser hemmets och andra damtidningar. Pärlhalsband rasslar när hon lutar sig fram i tvsoffan för att riktigt studera Ingvar Oldsbergs släta panna. Jojo, skulle vi rota lite i gömmorna hemma så skulle förutom en tvättlapp från 1884, en brudklänning från 1752 och en och annan gammal torpare även ingvar oldsbergs discoplatta från tidigt 70tal titta fram.
Mormor gör inte så mycket väsen av sig förutom att han bär upp västernorrlands hela telefonnät när hon håller reda på släkt och vänner.

Därför var inte förvåningen stor när hon ringde för att berätta om senaste programmet hon sett på tv. Det spelar ingen roll om man har sett samma program, hon berättar i detalj och ibland även i realtid vad som försiggått.

Denna gång hade hon sett fråga doktorn. Inte ett program att rekommendera om man har tendens till hypokondri. Man kunde därför börja ana ugglor i mossen när mormor bad en sitta ner och sedan i detalj väsa fram vad som sagts på tv. Man ska inte tala högt om sjukdomar. I alla fall hade programmet innehållt en intervju med två kvinnor som i vuxen ålder blivit diagnostiserade med en bokstavskombination. Den ena förklarade det som att hon hade haft det svårt för slentrian i livet. Varit "flurig" och andra symptom på bokstavskombination nämndes. Men även att möblera om mycket för variation. Det var här jag riktigt ser hur mormor lutar sig fram i soffan och håller en hand över rasslet runt hennes hals. Jo, för var det något min mormor gillar så är det att möblera om. Fråga bara de fem grannkarlar som ringdes in för att flytta finskåpet (släktklenod, gammalt som gatan, tungt som detsamma) från en våning till en annan. Så.. (här pausade mormor lite i sin histora för att riktigt låta informationen sjunka in) nu ringde mormor släkten för att informera om att hon har ADHD.

älskade, älskade mormor.

Undrar var man köpa de här otroligt finurliga tshirtarna som har använt ACDCloggan och bytt ut det mot ADHD? Jag känner att julklappen är räddad.

No comments: