Saturday, October 9, 2010

Steg ett: visa sitt beroende.

Bokomaten frågade idag om gränsen är nådd? Har vi införskaffat nog med kokböcker, hur många kan man egentligen ha? Nå, jag vet att mer vettiga människor i min närhet menade att den gränsen klev vi över för många år sedan och om jag så skulle stå på styltor och hoppandes försöka nå någon slags uppmärksamhet så skulle ingen vid gränsen ens se mig. Det är lite som de brukar säga om den kinesiska muren och månen....att de skulle se varandra är rent humbug. För ingen av de kan se. Nåja, eftersom Bokomaten har tagit första steget i programmet så följer jag efter.

först har vi hyllan med de lite mer oanvända som jag ändå inte har hjärta att avlägsna, en dag kanske min skolfranska ramlar in i skallen igen och då kan jag ju faktiskt använda den helt fantastiska chokladboken (helt på franska), den italienska "turist"boken har affektionsvärde från Florens, smakfulla avvägar är hemifrån och Raw food bläddrar jag i för att kolla på hennes fantastiska tänder.

Sen har vi de två häftiga kvinnorna Voltaire med snygga böcker och vissa fall väldigt roliga recept, vissa fall lite konstiga. Fran Warde och Joanne Harris skrev två franska kokböcker som är minst sagt fantasieggande "och en dag..". O Liv är mer intressant än vad det hiskeliga omslaget är. Paolo Roberto mer spännande än vad jag tänker erkänna. ICAs böcker tillförlitliga och helt enligt modet har jag även en klimatsmart ådra..(till trots alla träd jag har försakat med mina böcker).
Sen har vi den vegetariska sidan hos mig, som är stark även om den inte är dominerande. HElt klart favoriten är vegetariskt från Ulriksdal, Hannes är ju jag lite förtjust i - hans vinterkalas säger jag inte nej till. Malin Landqvist brukar skriva för tidningen VI och har väldigt härlig syn på mat, saknar tyvärr hennes sommarbok. Cranks är stora på den vegetariska planeten även om deras böcker är ganska oanvända i här hemma. Tina är väl ingen nyhet? Och Lena och Gösta är färgsprakande i överkant men har varit en del av mitt liv så deras livsnjutarbok är en påminnelse om mina rötter. Och ja, jag är kär i Paul...har ju ingen grill så jag kan ju inte ljuga.
Anglofilen i mig blir här avslöjad, även om Anthony Bourdain är något av ett wild card här? Jamie är anledningen till hela det här missbruket. För min del skulle han kunna släppa tre böcker om år och jag skulle köpa varenda en...vänta lite, är det inte det han gör redan? Sophie Dahl är som en liten fantastisk bakelse, kolla in henne på youtube bara..och läs både hennes och farfar Roalds böcker sen. Gordon är lite mer än vad jag klarar på tv, men på papper är han ganska trevlig. Pluras bloggbok fick mig att hoppa av förväntningar när det blev klart att han skulle släppa en kokbok. Jag har slötittat på hans program och det hela fick ju en något fadd eftersmak när det blev tal om fängelse för mannen. Men recept det kan han. Husmorsorna är trevliga men kanske lite harmlösa. En kvinna med sting är dock Cecilia Vikbladh som kan konsten att twista ett recept. Mycket tillförlitlig för att rocka på kakfikat. Claes Karlsson är ett steg efter.
Så kommer vi till de svenska drottningstronen, jag önskar ibland jag var Monika Ahlberg. Oftast är vi tyvärr inte överens, men jag har inte givit upp hoppet. Caroline Hofberg är fantastisk (tjuv eller inte..). Jag har av någon anledning ansett Allt om mat som dödens tråkig, på sistone har de överraskat mig. En nyfunnen vänskap som håller på att styra upp mitt liv. Något som verkligen styrt upp mitt liv är GI och även om Paulun var den första så är Ulrika köksdrottningen här hemma. Säger hon hoppa, så gör jag det. Hon har till och med fått mig att börja köpa kvällstidningar sen det började dyka upp GIbilagor med sida upp och sida ner med Ulrika. Tidningarna syns i vänstra hörnet.
I mitt nästa liv vill jag återfödas som Nigella. Hon kan skriva, hon kan laga mat och hon är dödens snygg. Lite som hennes senaste bok. Saltå Kvarnboken är ett måste, anser jag. Sketabra. Morberg för när du vill vara lite grabbig, hans nya är på inköpslistan även om jag varken jagar eller känner någon som gör det. Men jag när en hemlig önskan om att kunna hantera en stek..ska det vara så svårt? Sen älskar jag uppslaget när han visar upp de självklara klädvalen för de olika jaktutövandet. Så snyggt. Bonniers kokbok är tyvärr väldigt oanvänd. Lite tråkig?
Fler svenska donnor som jag gillar, Sara Begner som jag fick ett litet konstigt intryck av på tv men som har övertygat i dels hennes recept men även hennes roll i att shapa upp Coop. Deras senaste Vår kokbok är ju helt toksnygg. Mia Öhrn är väl ett vanligt inslag i svenskens hyllor? Även om Elisabeth Johansson är ett strå vassare..Särskilt i snygga böcker. Husmanskosten är också snygg, Köp hem 5 höll på att åka ut efter några fadäser - något jag är tacksam för att jag lät bli nu. Kristina Eriksson är en doldis som överraskar. karolina Sparring likaså. Chocolate och Zucchini är den stora bloggen som blev bloggbok. Införskaffad i Paris. Mycket trevlig läsning!
Anna bergenström borde vara en självklarhet, en stor hjälp under studieåren. Rosendahls är den enda "nya" kokboken min mor äger, förutom bonniers kokbok från mitten av 80talet (och några kokböcker jag sållat ur som hon nog inte ens vet att hon nu äger). Den är därför en stor del av mina fikastunder med mor. Leila är vår svenska Nigella, förtrollande även om de flesta recept fortfarande är på listan som ska provas. Där har systrarna snarare gått före. Svenska kakbiblar. Klara Desser är min andra GIvän som hjälpt mig i flera panikstunder.
Slutligen min minihylla, med de mindre böckerna. De vegetariska guldkornen av Malin Landqvist och Lisa Förare Winbladh, 70tals version av anna Bergenström - fräckt snodd från mormor, lite julie child, lite Sanna töringe. Lite mer av ICAs små vita bokryggar, boken om kladdkakor är ju trevlig men den om cheesecakes är ju en dregelvarning. Cecilia Vikbladhs senaste som var en riktigt guldgruva. Och slutligen riktiga klassiker i Hirams kokböcker, helt bildporrsbefriade men härligt tecknade och hållbara recept trots snart 50 år på nacken.
(ursäkta den något dåliga bildkvaliteten. Jag kan visst inte bete mig i närheten av så många kokböcker)

4 comments:

Bokomaten said...

OMG! Du slår nog mig med hästlängder.:) Skönt att man har långt kvar till beroende.;) Jag borde naturligtvis listat allt i hyllorna också. Jättekul att se dina hyllor, faktikt. Att se en hel del som naturlgitvis även står i mina hyllor. Även sådant som kanske är helt självklart, som de stora kokboksförfattarna. Också roligt att se en hel del som INTE står i mina hyllor, förstås. Lite inspiration att se hur du sorterat också. Författar-wise tydligen. Det har ju delvis jag också, men också enligt principen "där det får plats". Nu blev jag nästan inspirerad att göra en räd och sortera igen.
Kommer dreggla vidare över din samling känner jag..

Bokomaten said...

Förresten har jag också en kokbok på franska, men till skillnad fr¨ån dig har jag aldrig ens läst språket... hrm... I ärlighetens namn var det lite av en miss... Reaköp som jag trodde var på svenska. Framtida present till någon nu istället.:)

Aidaho said...

åååh visst är det roligt med kokböcker!! Jag kan aldrig tröttna på mina egna, ännu mindre när jag är på besök hos folk. När de har de i någon lite undanskymd vrå i köket kan jag inte helt odiskret vrida mig själv ur led för att kunna kolla in böckerna. när man väl hittar någon som faktiskt har samma intresse och kan diskutera kokböcker en stund är ju lyckan gjord. Konstigt nog med tanke på den mängd som produceras så är det sällan man hittar någon med samma intresse. Sorteringen är gärna efter författare men fallar ofta på den lilla faktorn plats och storlek..
Sortera på och mer inlägg på hur det blev!! det ska bli en fröjd att läsa!

Bokomaten said...

Förresten.. är det itne dags för en ny playlist snart?:-)