Tuesday, August 25, 2009

matlådan från en kokvrå.

"Hur gör du när du lagar mat??"

nå, ska vi gå ner till dirty base helt enkelt och synliggöra den smutsiga sanningen?

Scenario utspelas -måndag kväll mellan 21.00 - 22.20

Föreberedelse:
kolla kylskåp. Se gigantiskt vitkålshuvud för en halv armé. Googla vitkål recept. Skriv ut följande

Höstgryta *lågt GI*
Ugnspannkaka

så då skriver vi inköpslista. 3 minuter innan du måste stämpla in på jobbet. Snabbt, snabbt.

På affären:
ta inte med penna, ta med lapp. Glöm hälften eftersom du inser att du måste börja skriva utifrån affärens avdelningssortering. Och vi vet ju alla vad det innebär. Den andra hälften kan du inte tyda eftersom det är någon sömndrucken läkarkandidat som knåpat ihop denna lista (äggsquashpulver 3 vit!!). Och skulle det verkligen vara paprikapulver i? kan ju inte vara möjligt.

I köket:
Börja med det som ska vara i ugnen. Läs genom recept ordentligt denna gång. 8 dl mjölk?? I en pajform? Gratulera dig själv att du har sinnesnärvaron att halvera receptet. In med bacon i form, stek i ugnsvärmen. Inse att mjölken inte räckte, ta lite bredbar ost som finns i kylskåpet. Fördjupa dig i filmen som du startat på datorn. Börja samtidigt att förbereda för grytan..köttet i frysen var visst quorn. -mycket bättre. Fräs i stekpanna. Hacka paprika och skopa i. Riv mycket vitkål. Mycket. Inse att det inte ryms i stekpannan. Samtidigt måste du se vad som händer på tvn. Kasta vitkålen i pannkakssmeten. Nåja. Kan bli bra. Tryck i äppelbitar. Och nötter som fanns i skåpet också. Happ. Det skulle ändå vara paprikapulver i grytan. Har ingen sån. Vad kan man likna det med....hittar en burk böngroddar. Nåja. Kan bli bra. Nu är det väldigt fullt i den lilla stekpannan. Det får inte plats några äpplen. Hmm. Det är alltså paprika och quorn och böngroddar. Vatten? Vad tråkigt. Måste ha något som smakar. Kokosmjölk fanns visst. Låt det småputtra samtidigt som pannkakan blir klar i ugnen. Titta mer på filmen. Börja fundera på vad som ska ätas till grytan. Hitta den gula squash som köptes istället för squashpulver..vad skulle jag ha den till? Skivar den samtidigt som filmen är helt underbart rolig. Fräser i kastrull. Hitta en burk bönor. Och ett halvt paket matvete. I med det också. Salta och peppra. Öppna kylskåpet och inse att du har nästan än mer vitkål kvar. Riv..och i med det i kastrullen. Erkänn att du nog tappat lite kontroll över kastrullen. Häll nåt över. Låt koka och hoppas på det bästa. Pusta ut. Du klarade det.

Efterspel:
inse att du inte har matlådor nog för att kunna göra olika maträtter. Blanda allt i lagom portioner. Diska berget. Torka golvet och taket. Och väggar.

Vid lunch nästa dag:
le bara lite mystiskt när kollegan frågar om du möjligtvis har chipsgryta i matlådan.

När kollegan sen vill ha receptet skriver du ut från nätet.
"Men är det verkligen det här du hade i lådan?"
"Ja, ungefär"

2 comments:

Bokomaten.. said...

Oh, gud: paprikapulver=böngroddar???? Och vad ÄR squashpulver??? Men, du, om det blev gott (eller ätbart) så strunt i receptet. När mina kollegor undrar vad det är som doftar såbrukar jahge alltid säga att det är ngt jag ljugit ihop själv isåfall. Jag mnar, hur mycket likhet har det med orginalet ändå? Huvudsaken är att det är gott och är det det så gratulerar, du har just skapat huvudreceptet i "Aidagott i köket" eller vad du nu skulle döpa din egen kokbok till:)

Verånken said...

Tänk! Jag visste att det var fler med mig som lagade mat på just det där sättet :) Underbart!