Thursday, May 20, 2010

bra är det inte

Som ett barn av ironi och cynism, äkta åttiotalist, så upplever jag ibland problem i mina möten med litteratur. Som nu när jag försöker läsa Sherrilyn Kenyons serie om nattens lekar och begär. Det är så...dåligt. Först irriterade jag mig på översättningen, sen så är det språket i sig. Jag hoppar över meningar och stycken för det babblas, det svamlas och det är helt hopplöst hoppigt. Jag blir generad över detta ganska explicita, en annars ganska luttrad läsoman som jag. Jag tycker det är en ganska konstig idé att en tonårsbok så tydligt ska bygga upp handlingen kring att spänningen ska stiga för att sluta i en väldigt överromantiserad sexscen. Jag känner igen stilgreppet från romancegenren som är ganska stor, men att den ska översättas och katalogiseras som en del i den nya pocketsatsningen IRL för unga vuxna. där sätter jag mitt frågetecken. Särskilt när man som ung vuxen ska behöva lida sig genom meningar som är överlusade med adverb. Mina tänder gnisslas vid tanken på att jag snart har läst mer än halva boken och det som hänt hittills som ska kunna räknas till de bra händelserna är:

1. Hon blir hämtad av pojken i en vit lamborgini...framför ögonen på exet.
2. Hon får sexiga underkläder i present av pojken...innan de ens har någon som helst relation till varandra.
3. De har sex där pojken helt enkelt "är SEX" och "består helt och hållet av muskulös kraft".

förutom det så är historien ganska tunn.

mitt problem som åttiotalist? Det är så dåligt att jag börjar fundera om det kanske är meningen att det ska vara så dåligt. Att det är ironiskt skrivet som en schablon för alla harlequins. Att översättaren använder detta språk för att ge bilden av en ganska fyrkantig genre.
Inte vet jag, men jag vet att jag måste läsa nåt annat efter detta. något som ger mig tillbaka tron på en romantisk kärlek med något som helst innehåll. Pojken kanske till och med har lite trivselvikt att gömma under tröjan?

1 comment:

Bokomaten.. said...

Haha, det finns mycket skit där ute.:) Tror inte alls att et är meningen att det ska vara ironiskt.:)