Saturday, April 5, 2008

Veckans Lästrio: Geografi.

Dags för veckans utmaning i lästrion...Hos Petra kan denna vecka läsa följande fundering.

Vilka är dina tre favoriter bland skildringar av olika geografiska platser - och vad har du själv för relation till platsen!

Ok...Så här ser det nog ut

Kerstin Ekmans Vargskinnet-triologi och Händelser vid vattnet
Det finns ju inget ställe här omkring som faktiskt heter Svartvattnet, men det är ändå allmänt känt att hon skriver om sina hemtrakter (eller är det vad vi här omkring vill tro?). Men känslan finns där, möjligheten och förmågan att skriva in snålblåsten och fjälluften i historierna. Den Äger Kerstin Ekman.

Herbjörg Wassmos Dina-serie
En ren slukarserie för Norgefantaster. Det karga och vackra hos landskapet återfinns i de trasiga och likt starka karaktärerna i Wassmos böcker. Lite mer romantiskt lagt är böckerna av Karin Elstads serie om gården Innhaug, men även här spelar naturen en roll.

Min pågående läsupplevelse Utrop av Céline Curiol blir den tredje i veckans trio. Paris spelar en stor roll i denna bok om den anonyma kvinnan som vandrar Paris gator. Man upplever både det vackra, det farliga och det obeskrivliga vävs samman i både kvinnan och staden.

Bubblar gör helt klart Gösta Berlings Saga av Selma "tjugan" Lagerlöf som fick mig att förflyttas från de jobbiga studierna i norr till den täta och mystiska skogen hemmavid. Ett rent andningshål.

No comments: