Sunday, September 5, 2010

paj to die for

Jag blev lite förvånad efter att ha läst bokomatens kommentar på mitt förra inlägg. så förvånad att jag var tvungen att gå och vända upp och ner på mina färgglada koppar. Jag är verkligen inte bra på att värdera gamla saker, särskilt såna som funnits i släkten, men om bokomaten har sina koppar fint inslagna i förrådet i väntan på fint besök, så borde jag ana. tänk att vi som små fick leka med dessa koppar...därför finns det bara två kvar. Den tredje var jag tvungen att slänga, med sorg i hjärtat, eftersom det var en väldigt tydlig spricka kant till kant. De är ju till för att användas.

Ändå blir jag väldigt förvånad varje gång jag öppnar morföräldrarnas skåpluckor, där finns mycket fint som jag sett skymta förbi på antikhandlar och i retroinslagen på tv och i bloggar. Min främsta fundering är hur snappade min mormor upp detta? En av Rörstrands främsta kunder är en kvinna som bor i en liten by mitt ute i skogen i fjällvärlden. Närmare norge än någon svensk storstad. Vad dum man var som ung, när man skaffade egen bostad och min mormor prompt ville att man skulle plocka i hennes skåp istället för att köpa nytt. Då fnös man åt hennes sparsamhet och gamla bunkar, istället köpte man billigt skräp.

Nåja, det var en liten parentes. Det jag tänkte var att ge er receptet på den fantastiskt grymgoda äppelpajen. Den måste provas!

Äppelpaj med kanel och porter

Deg
5 dl vete
2 dl farinsockr.
1 msk kanel
150 gr smör, kallt
3-4 msk vatten, kallt

Fyllning
5 äpplen
2 dl muscovadosockr
1 1/2 dl portvin
100 g mandelmassa
1 msk råsocker
1 tsk kanel

Blanda mjöl, farin och kanel. Arbeta ihop med tärnat smör till en smulig blandning. Droppa i vatten. Låt vila kallt 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och dela på äpplen. Blanda muscovado och portvin i stekpanna, låt koka upp på medelvärme. Lägg i äpplen, sjud i 5 min. Vänd försiktigt. Plocka upp äpplen, låt sirapen koka ihop för att sen svalna. Se upp så den inte fastnar bara *egen erfarenhet*
Dela i två delar, tryck ut den ena halvan som botten i en form. Riv mandelmassa och fördela över pajbotten, lägg dit äpplen med snittytan neråt. ringla över 1 msk av sirapen. Lägg den andra deghalvan som lock. Pensla lock med vatten. Rör ihop kanel och råsocker och strössla över. Skär små lufthål. Grädda i 40-45 min.
Ät med vaniljsås och lite sirap.

Tro mig, enkelt. Och vansinnigt gott!

1 comment:

Bokomaten said...

Haha, vad roligt. Jag har både mocka-koppar och tekoppar. 6 stycken i olika färger som jag precis som du tackade väldigt artigt för att jag fick, men sedan naturligvis istället använde mina Indiska-koppar när jag hade fint folk på besök i 20-årsåldern. Nu tar jag bättre hand om dem.:) Just dessa ligger i en gammal kartong det en gång varit en telefon i. Fint inslagna i toapapper.:)

Tack för receptet för övrigt. Behöver nya roligt äppelrecept nu när man har några påsar stående liksom.:)