Monday, December 8, 2008

jag har läst..

Åsa Linderborg - mig äger ingen

"En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans. Leif är den lokala fotbollsstjärnan som gifter sig ung och tar jobb på fabriken där både hans pappa och bröder jobbar. Han är en schablon av den manlige arbetaren. Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om sin pappa, om manlighet och klass. Men i Mig äger ingen växer en annan, mer komplex, bild fram. Åsa Linderborgs pappa är totalt stolt över sitt arbete - men hatar det innerligt, han sköter inte hygienen - men är en pedant i hemmet, han drömmer om socialismen - men föraktar de som organiserar sig. Han är utlevande och drastisk, men också hämmad och blyg. Alkoholen är ständigt närvarande i vardagen.Med den värkande kroppen full av känslor försöker han lotsa sig själv och sin dotter genom ett snabbt föränderlig folkhem från 1970-talet till i dag."

Ja, inte är jag snabb heller när det kommer till bästsäljande. Och varför inte kan man ju undra när man tokläser en sån här bra bok. Våra öden är inte samma på något sätt förutom det att växa upp med en ensamstående pappa och strävan efter att ändå få till ett fungerande familjeliv. Väldigt gripande bok som kryper under huden.

2 comments:

Anonymous said...

Jag rekomenderar dig att ladda ner Åsa Linderborgs sommarprogram på P1 om du inte redan har lyssnat på det. Hon pratar mycket om sin uppväxt och det boken är baserad på där.

Aidaho said...

ska kollas upp, omedelbums.