Saturday, September 1, 2007

Men varför Kramfors?

Jag hann verkligen inte ens in i självaste IKEAbutiken innan jag föll handlöst. Bokstavligt. Vid ingången hade de ett litet vardagsrum med en schäslong i läder, fräsbrun som de kallade den. Den såg så lite inbjudande ut så jag tyckte synd om den och valde att slänga mig ner av ren sympati, empati eller bara ren dumhet. Det skulle jag aldrig ha gjort. Plötsligt förstod jag meningen med mitt, nu arbetslösa, liv. Allt i mina dagar hade givit väg för denna uppenbarelse. Jag ska i framtiden ligga på min fräsläderaktiga kramforsvän och läsa viktiga böcker och äta alltför viktiga praliner. Efter att ha tvingat mor tuta att backa halva IKEAövervåningen, till skrottens förtvivlan, och sedan tvingat ner henne raklång på kramforsen var vi av samma uppfattning. Här är min vän.
För övrigt var det ett rent klassiskt besök hos gubben Kamprad. Man blev handlöst kär i fel saker - se ovan, påse med värmeljus och handdukar inhandlades. Dessutom glömdes lunchen bort eftersom vi då hade fullt upp med köksluckor. Vid tre stod jag och dreglade över barstolen Bosse och förstod inte riktigt varför min hjärna var blank och att mitt inre ansåg att Bosse var räddningen på mina problem. Blev då dragen till IKEAS restaurang, hann på sträckan dit köra över en gammal tants fötter och fräsa åt stackaren att hon stoppade spurten, i matkön var jag så förvirrad att jag hörde mig själv beställa KÖTT med beasås och pommesfrites. Magen vänder sig av att jag skriver dessa ord. Just då var det det enda rätta, att gå ut på ängen och hämta hem köttet själv hade inte stoppat mig. För Skrott var det en nästintill traumatisk upplevelse, Efter ett och ett halvt varv på IKEAs övervåning kastade han sig ut och letade reda på Biltema och K-rauta. Han kom även att försöka demonstrera deras fördelar genom att släpa dit oss för att finna skruvar och muttrar och sådant. Gick halvbra eftersom jag tappade bort dem efter 10 minuter och fick uppsöka kundtjänst. De stod nerhukade vid tolettlamporna.

I alla fall har jag för även denna gång insett att det är billigt att bo hemma när man uppsöker IKEA. JAg skulle lätt ha ruinerat mig själv på denna dag. Om man nu inte kan hyra hos IKEA? Det vore ju världens grej. De försöker ju genom sina installationer visa upp ett vardagsliv genom deras möbler. Vad vore väl inte bättre än att placera vanliga människor däe för att verkligen demonstrationen ska slå genom. Det enda jag kan tänka mig kan bli jobbigt är det hära med toabesök och sånt.

Vad jag fortfarande ställer mig frågande till är, varför ska min vän heta Kramfors? Hur sexigt är det egentligen? Efter all möda ska jag fördriva mitt liv på Kramfors?

1 comment:

Anonymous said...

Nej, aida, inte Kramfors!!! Inte!!!