Thursday, November 20, 2008

En enkät, jippi!

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Värsta? som i dålig? Då kan jag inte säga någon på rak arm, läser inte ut dåliga böcker. Och om jag gör det så raderar jag dem ur minnet. Värsta som hemsk? Senaste var john ajvides böcker som gjorde mig alldeles kallsvettig.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Min första stora läsupplevelse var borta med vinden av margaret mitchell, vid 11års ålder. Vad jag nu förstod av den boken då.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Säger John Ajvide igen. Människohamn, fy sjutton.

4. Vad använder du som bokmärke?
En riktigt skämmeserkännande kommer här, frågan är om jag någonsin skulle erkänna det om ni frågade mig igen, jag viker hundöron i bibbloböcker. Är så ego att jag är rädd att glömma mina bokmärken i böckerna annars. I mina egna brukar jag antingen använda hjärtegem från ordning&reda eller bokmärke från pocketshop. Något som man verkligen kan trycka in i boken så de inte ramlar ur.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Gärna till helgfrukost. På busshållplatsen, på bussen eller andra färdmedel. I väntan. Vid matbordet. Framför tvn. I badkaret. När jag har lagt mig. När jag inte kan somna.

6. Vad var den första bok du läste?
Skulle tro det var Asterixalbum. Pappas favorit.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Pocket. Billigt och lättburet.

8. Vilken bok läser du nu?
Två – Köp inte den här boken! mitt år med köpstopp av Ann-Christin Gramming och Annette Kullenbergs biografi om Marianne Höök.

9. Och vilken sida är du på?
Annettes bok sid 250, Ann-Christins bok sid 89.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Kokböckerna klottrar jag i. Som en ren minnesgrej, vad jag hade i mer eller mindre, ev gradskillnader osv De brukar även få vissa oplanerade bomärken, som på sätt och vis är väl hela grejen med kokböcker. Brukar jag trösta mig med. Andra böcker är jag mer sparsam med. Om jag inte blir redigt uppretad. Som med Davinci-koden. Sen gav jag bort boken till min far, som frågade efter ett tag om han fått ett rec-ex..

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
jodå, nog är man ytlig även inom detta område.

12. Sidantalet, då?
En tjockare bok blir endast läst på hemmaplan. Kånkas inte runt på samma sätt som andra böcker. Blir oftast bortprioriterad.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Bara i kokböcker..;) Där är det alltid bra att veta slutet. Jag måste känna att författaren tar efterrätter på lika stort allvar som jag..;)

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
kokböcker...förstås. Och ja, jag läser sådana från pärm till pärm. annars brukar mina omläsningar alltid sluta i haveri, på ett eller annat sätt.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Felläsningar i recept kan orsaka problem. Tunga kassar från bibliotek kan ge ömmande armar och rygg. Har även haft närkontakt med möbler när man är ute och vandringsläser. Något allvarligare än så kan jag inte komma på.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Kör utfasningsmetod. Först hamnar böckerna i de lägre hyllplanen, sen om de fortfarande inte väcker intresse kan de hamna i raderna innanför. Sen blir det kassar i garderoben.. Sen kan det bli långtidsförvaring på annan ort eller så blir det nästa kupan. Eventuellt prackar jag på någon stackare. Men detta gäller böcker som inte jag gillar/kommer att läsa. Andra håller jag kärt fast vid. Men de kan bo hos faddrar eller morföräldrar.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
ja..

18. Just det, läser du i badrummet?
jovisst. Vad ska man annars göra när man badar?

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Har flera anteckningsböcker med lästa titlar från olika år, en viss lätt statistik följs även. Men de innehåller inga recensioner av nåt slag. Möjligtvis en liten krumelur om boken var en pärla. Jag trodde det här skulle bli en bokblogg men det har ju verkligen inte utvecklat sig så, på grund av olika karaktärsdanande problem. Har långa önskelistor på både Bokus och Adlibris, flera år gamla. De rensas emellanåt. Sen körs det välbeprövade lappsystemet med önskade böcker. Och mobilbilder från bokaffärer, om jag inte blir alltför uttittad.

Ta det här gärna som en utmaning..:)

3 comments:

Bokomaten.. said...

Jeeeze... många frågor men kul att läsa.. får klura lite på om jag ska anta utmaningen..

Anonymous said...

Du är en sann bokälskare. Men det visste jag ju. Jag har ju sett din boksamling, så att säga...hrm..

Aidaho said...

Anta, Anta...hör mina rop skalla ;)

förstår inte vad du menar, luddet..;)