Saturday, May 19, 2007

Matskola: gudomlig risotto

Hej och välkomna till dagens matskola med blogginnehavaren: idag ska vi frestas med en riktigt gudomlig risotto. Tyvärr blev det inga foton för jag råkade äta upp tallriken samtidigt som jag letade kameran. Ni får helt enkelt lita på mitt omdöme. I alla fall i detta fall.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Ugnstekt zucchini eller aubergine eller både.
Skölj grönsakerna 2 eller 3 st, halvera dem i båtar. Blanda ihop en kryddröra av salt, peppar, koriander, chili, och lite rosmarin, timjan, och andra goda kryddor. Hacka en vitlöksklyfta. smeta ihop med olivolja och pensla grönsakerna. Sprid ut på plåt med "skinnsidan" neråt. När du är ändå igång lägg dit två sköljda hela paprikor. In i ugnen ca 30 min. De ska se rostade ut. Paprikorna förkolnade.

Gudomlig risotto.
hacka en eller två lökar helst schalotten, 2 vitlöksklyftor och en eller två stjälkar selleri. Slutligen ta fram mixerstaven och mixa ihop det till ett mos. Hacka små körsbärstomater, ca en halv ask. Skölj lite svamp, förslagsvis en liten konservburk. Blanda ihop med moset. Värm stor kastrull med olivolja och en smörklick. Häll i moset, tomaterna, svampen. Salta lite. Låt det svettas ca 5 minuter. Häll i nu 4 dl ris, helst långkornigt eller avorioris. Var nu observant på att du måste befinna dig vid kastrullen och röra. Det är nu riset ska ta smak. Häll till exempel i I dl rött eller vitt vin, men det är inte ett måste. Låt riset bli nästan blankt och samtidigt värmer du upp ca 1 liter buljong i en annan kastrull. RÖR OM i riset. Häll nu på ca 4 dl buljong. Låt det koka in. Förhoppningsvis är grönsakerna klara i ugn, så att det är bara att byta plats på plåtarna. Häll nu risotton i en smord ugnsform, häll över nästan all buljong - lämna 2 dl. Hacka slarvigt ugnrostade grönsakerna - inte paprikan - och blanda ner i riset. Om du vill riv över lite citronskal. Rör om och ställ in formen i den 200 gradiga värmen. i ca 40 minuter ska den stå där, ser du att det börjar bli torrt, häll i mer av buljongen. När du tar ut formen, blanda i en liten skål lite matlagningsgrädde, riven parmesan, en äggula och lite peppar. Blanda ner i risotton. Ev en liten smörklick.

Ärt- och kikröra
Skölj en konservburk kikärtor, en burk gröna ärtor. Blanda med en vitlökssklyfta och lite solrosfrön, krydda med tex lite salt, peppar, koriander, chili och citronsaft. Mixa med mixerstav och låt olivolja rinna i en liten stråle ner i bunken så det blir en god röra.

Bön och spenatröra
Skölj en burk svarta bönor, eller om du vill ha färg tar du röda linser. Ta fram en påse fryst hackad spenat eller ta färska spenatblad. Värm olivolja, i en panna, med en hackad vitlöksklyfta. Ha i bönorna och spenaten. Låt det fräsa ihop så det blir varmt och spenaten slakar. Häll i lite balsamvinäger och lite salt.

Paprikan
som du inte blandade med risotton låter du först svalna så du kan dra av skalet. Gör ett snitt så du kan lätt dra av skal och sedan enkelt skölja det under vatten för att få bort fröna. Hacka paprikan i bitar och blanda i risotton när det är dags att servera.

Till Bords
forma en rund "pannkaka" av bönspenaten. Lägg sedan på risotto, låt spenaten synas runt om. Toppa med pestoaktiga röran och om du vill strö över lite hackad pistagenötter eller solrosfrön.
Ett glas vin till.

Till vardags
Innan ni klagar över alla moment. Gör förslagsvis bara risotto, med lökmos, tomater och svamp. Låt det vara i ugnen samtidigt som man till exempel steker en fiskbit eller lite quorn. Eller äter risotton med köpt pesto.

Gott blir det!

No comments: